diumenge, 7 d’abril del 2013

ANÀLISI SEMÀNTIC DE DUES IMATGES


IMATGE 1:



Aspectes semàntics principals

La imatge escollida per a analitzar es tracta d’una fotografia realista. Mostra un paisatge, una escena natural, quotidiana. El tipus de pla de la imatge és de tipus descriptiu, podem parlar d’un pla general que mostra de forma generalitzada un espai.  El que pren importància és el context, el moment concret i els colors que la fan atractiva, aquí l’acció i el moviment no és rellevant. Podem afirmar també que la imatge està realitzada en angle recte, no hi ha cap efecte de rotació ni juga amb els punts de vista. La imatge és simple i frontal, encara que la perspectiva hi és present.

Denotació

Si ens fixem en els elements denotatius de la imatge podem dir que en destaquen especialment tres. La imatge queda dividida en dues parts a partir de dos dels elements: el mar i el cel. Aquests dos espais, s’uneixen a partir de la línia de l’horitzó i entre ambdós s’hi pot apreciar un sol de grans dimensions que es troba al centre del mar. La imatge és doncs una captura d’una escena que es produeix dia rere dia: la posta del sol. Una posta de sol vista des d’una situació privilegiada, el mar.
Cal remarcar la importància de la llum en aquesta fotografia. Gràcies als seus efectes els colors donen un toc atractiu a la imatge. En general hi predominen els colors càlids encara que el negre també hi és present. Podem apreciar dues gammes cromàtiques clarament diferenciades per la situació de la imatge i la mateixa línia de l’horitzó. A la part superior, ocupada majoritàriament pel sol, hi destaquen els colors groc, taronja, vermell i marrons, és a dir, tots aquells propis dels colors càlids. Per altra banda, a partir de la línia horitzontal que delimita els espais predominen els colors freds, i més concretament els blancs i negres, els quals ofereixen un contrast interessant a la imatge. Aquesta transmet la sensació d’estar dividida en dues parts, una en blanc i negre i l’altra a color.
La llum en si, es focalitza sobretot a la part central de la imatge, il·luminant d’aquesta manera gran part de mar i de cel, que si no fos d’aquesta manera romandria a la obscuritat. Permet a més crear una il·lusió òptica i afavoreix la imaginació de la forma del sol en la seva totalitat encara que únicament se’n pugui observar la meitat. Alhora aquesta llum mostra la textura del mar i la del cel. Per una banda es pot apreciar el moviment del mar i les petites aigües que s’hi creen. Per altra, hi veiem un cel cobert de núvols, no serè, ni tampoc llis del tot.

Connotació

La imatge en si busca representar un moment o un instant de tranquil·litat. Com ja hem apuntat una escena quotidiana, que es dóna cada dia a tots els racons del món encara que diferent a cada lloc. En aquest cas el que s’ha volgut representar és la posta del sol en el seu punt més important. S’aprecia just el moment en què el sol es troba a cavall entre la terra i el mar. A l’hora aquesta fotografia permet situar-nos en el moment i suposar com era aquest mateix espai fa uns minuts i com serà en un futur molt pròxim. Sabem que hores abans la mateixa fotografia en aquest mateix enquadrament mostraria una escena totalment a la que es mostraria al cap d’una estona quan únicament veuríem foscor i el sol ja s’hauria amagat en la seva totalitat. 

IMATGE 2:  

Aspectes semàntics principals

Aquesta segona imatge es tracta també d’una fotografia realista. En aquest cas en blanc i negre.  L’enquadrament d’aquesta no és pla i natural. El fotògraf es troba situat davant del protagonista i lleugerament desplaçat cap a la seva dreta. A més la fotografia és presa des d’una posició inferior. El protagonista i els dos personatges de fons queden més elevats. Cal destacar també que es destaca per sobre de tot el noi en pla mig, el qual està totalment enfocat, mentre que la resta d’elements del seu voltant es veuen de forma borrosa.
La imatge s’enfoca des d’un pla mitjà, el qual permet mostrar el protagonista en la seva totalitat i en canvi tallar els dos personatges posteriors a l’altura del coll. En general aquest pla el podem considerar més expressiu que descriptiu, encara que ambdues funcions hi són presents. La perspectiva també és un element important a la fotografia ja que ordena de forma clara a través de les mides els personatges i els plans.

Denotació

Els elements que destaquen a la imatge són tres encara que per sobre de tot en destaca un de forma clara. Per començar, de fons hi trobem un paisatge borrós que mostra un espai força devastat i pobre. Sembla que al més al fons hi ha alguna edificació, un fil i més a prop de l’espectador es pot apreciar un camp de sorra amb males herbes i pedres. En segon pla hi trobem a dos personatges, de peu, amb les mans sobre les butxaques davanteres i vestits de militars. Aquests estan tallats a la mida del coll i per tant no es poden apreciar els seus rostres. En primer pla ja hi trobem el personatge protagonista de la fotografia. Aquest, es troba ajupit al terra, amb les mans lligades darrere la seva pròpia esquena amb un pal de fusta i els ulls tapats per un mocador.
Pel què fa a la llum, ens trobem davant d’una imatge bastant clara, la llum permet apreciar de forma clara i entenedora la situació de la imatge i tots els seus elements. Queda clar que es tracta d’una fotografia presa amb llum del dia.  

Connotació

Aquesta imatge capta una situació dolorosa, catastròfica. El moment ens transporta a un espai en situació de guerra, on la vida és difícil, hi ha pobresa, i les injustícies en són l’element principal. Es veu com els dos soldats de segon pla estan en posició de control i amb l’actitud agressiva apunt. La seva posició els atorga també una posició de superioritat respecte el protagonista. Aquest en canvi viu en una situació de màxima humiliació i mal tractament. El seu rostre és la clara descripció de la por, l’angoixa i el dolor. 
L’espai transporta com hem dit a un espai on es viu una guerra i per tant aquells que tenen poder l’exerceixen sobre els que no en tenen. Veiem com han castigat i torturat a un nen de curta edat, encara que no en coneixem el motiu. No obstant, probablement la causa és la diferència d’ideologies. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada