divendres, 22 de febrer del 2013

LES LLEIS DE LA GESTALT I LA PUBLICITAT SUBLIMINAL


El següent exercici té l'objectiu de relacionar diverses imatges publicitàries amb les Lleis de la Gestalt.  Les imatges publictàries no són qualsevols sinó que es tracten d'imatges subliminals, les quals van estretament lligades amb la psicologia pròpia de la Gestalt. 

Les imatges escollides són les següents: 







LLEI D'IGUALTAT O D'AGRUPAMENT
             




  LLEI DE LA FIGURA-FONS                                    





LLEI DE TANCAMENT 




LLEI DE TANCAMENT 







LLEI DEL CONTRAST 

dimecres, 20 de febrer del 2013

TEMA 4. IMATGE I REPRESENTACIÓ DE LA REALITAT


En aquest tema seguim amb la imatge com a eix central. Aquí però ens hem centrat en la imatge i els seus referents. Parlem per tant de les icones, símbols i índex o indicis. Aquests, fan referència a 3 tipus d’imatges, és a dir, representacions de la realitat. Diem per tant que la imatge és SEMPRE una representació de la realitat, nosaltres sempre captem la realitat a través de la imatge. 
No obstant, la realitat és una qüestió de percepció, no tots tenim i entenem la mateixa. La imatge és doncs, un intermediari que tenim de la realitat.

Charles Sanders Peirce, filòsof, lògic, matemàtic i científic de Massachusetts, fou el primer en classificar les imatges en aquestes 3 categories:

  • ICONES: les imatges que més s’assemblen/aproximen a la realitat. Exemple: fotos, quadre de Velàzquez/Goya.
  • SÍMBOLS: Imatges convencionals, fruit de la convenció, d’un acord previ. Creacions artificials humanes per tal de representar realitats. Mostren idees o pensaments de diferents cultures. Hi ha una relació amb el dibuix i el que es vol representar. Exemples: les lletres.
  • ÍNDEX/INDICIS: imatge més natural, la que té menys artifici i la més universal. Imatge natural sempre vinculada a una altra. Remeten a una altra realitat associada. Són els símptomes d’una altra realitat. Exemple: Fum (indici que hi ha foc)

Podem definir també una altra classificació de les imatges. Tipus de representacions segons les característiques físiques dels seus suports: 

  • Bidimensional: imatge física representada en 2 dimensions: la vertical i la horitzontal. També s’anomenen imatges fixes. Exemple: quadres, fotografies.
  • Tridimensional: la podem veure de formes diferents segons els angles en els quals ens col·loquem/trobem. Continua tenint les 2 dimensions (horitzontal/vertical) però conté un tercer element: LA PROFUNDITAT, l’eix de la perspectiva.

La realitat és tridimensional.

Encara estudiem una tercera classificació de la imatge. La del tipus de representacions visuals segons l’objectiu que volen provocar al seu públic. Es basen en impactes emocionals per tal d’aconseguir un fi:
  • Informatives: el seu objectiu és d’enviar informació al receptor.
     -epistèmica
     -simbòlica
     -didàctica
  • Artístiques: impliquen una intencionalitat per part de l’autor per tal de crear un coneixement crític que provoqui alguna reacció en l’espectador. Una bona representació artística provoca una reacció al públic.
  • Comercials: tenen el fi d’augmentar vendes, de donar a conèixer un producte o servei. Es poden classificar segons : el producte o la seva ubicació.

Es poden trobar:-exterior
                -PLV: al punt de venda. Està comprovat que és més eficaç. El recorregut del contingut i la decisió de compra és molt més curt. 

divendres, 15 de febrer del 2013

TEMA 3. LA PERCEPCIÓ VISUAL


Al llarg d’aquest tema posem en evidència la importància de la vista humana, la qual al llarg de la història ha estat definida per a moltes cultures coma  un símbol de saviesa. A partir d’aquest sentit percebem el 80% dels senyals que ens arriben. És per aquest motiu que va estretament lligada a la percepció.

Parlem de la percepció com a una capacitat amb un alt grau de consciència psicològica, ens governa a nivell inconscient. Fet que és interessant tenir en compte des del camp de la publicitat, i més concretament pel què fa a la publicitat subliminal.

Diem que les característiques bàsiques de la percepció són les següents:
-complexa        -relativa
-selectiva       -subjectiva
-recurrent       -depèn de l’experiència

A partir d’aquí parlem sobre les diverses teories sobre la percepció. Ens plantegem quan els humans som conscients de la nostra pròpia percepció per primera vegada, i ens remuntem al segle XVII amb les teories del coneixement. Es pot relacionar també amb l’aparició de la psicofísica, la qual estudia la relació entre la magnitud de l’estímul i la intensitat amb la qual el percebem. 

Com a teories pròpiament dites sobre la percepció en podem nombrar 3:
  • Teoria empírica (s.XVII): George Berkeley com a representant. Té com a punt de partida la Tabula Rasa (pàgina en blanc, sense cap experiència).
  • Teoria de la Gestalt: Forma, estructura. Max Werthmeier.
  • Teoria de l’estímol (s.XX): estímol en la seva totalitat i no corregit per la ment. Gibson.

La teoria de la Gestalt: treballa amb diverses lleis, molt lligades amb la psicologia de la imatge.

Les lleis de la percepció de la Gestalt són les següents:
  • Llei de la bona forma
  • Llei del conrtast
  • Llei general de la figura i el fons
  • Llei del tancament
  • Llei de la semblança
  • Llei de la proximitat


dimarts, 12 de febrer del 2013

TEMA 2: DE L’EDAT MITJANA AL MÓN CONTEMPORANI

Al llarg d’aquestes sessions de caràcter més històric ens podem adonar que la imatge ha servit diverses funcions segons la època i el context que es vivia. S’adapta i satisfà unes necessitats o altres tenint en compte el moment en cada cas. 
Així doncs en aquesta segona sessió que hem parlat de l'edat mitjana, i el renaixement i el barroc hem pugut verificar els diferents usos de la imatge. Concretament hem vist el següent: 


L'edat mitjana. La imatge al servei de la religió

Durant aquesta etapa tot gira al voltant de la religió. S'adapten els edificis al culte i a la litúrgia religiosal. Les pintures i els mosaics de colors estaven vinculats exclusivament a l'àmbit eclesiàstic i religiós. I pel què fa a l'escultura també estava sempre destinada a la glorificació de l'emperador i/o alts comandants polítics o religiosos.

El Renaixement i el Barroc. La imatge al servei del poder. 

Al llarg d'aquesta etapa, marcada per la Contrareforma, i les monarquies absolutes on l'estament burgès és el que domina la societat, la imatge s'adapta a aquesta situació. Per una banda l'arquitectura es basa sobretot en palaus, creats per a la noblesa, l'escultura fa ús de materials propis de la noblesa: or, marbre, ibori, argent, alabastre,etc... i finalment la pintura s'usa per a retratar la reialesa i la noblesa (retats individuals i familiars), així com natures mortes i paisatges. 




divendres, 8 de febrer del 2013

TEMA 1: DE LA PREHISTÒRIA A LA ANITGUITAT


Les imatges en la Història o la Història de les imatges. La Prehistòria

Durant aquestes dues classes ens hem remuntat als inicis dels inicis. Hem retrocedit milions d’anys enrere per conèixer les primeres representacions de la imatge.

Trobem les primeres imatges a les coves, sobretot a través de la pintura la qual va tenir especial rellevància. Parlem sobretot de pintures rupestres, un element comunicatiu-religiós que tenia com a objectiu narrar i mostrar històries a tots aquells qui posteriorment podrien passar per a aquell indret.  

La imatge és per tant un element molt antic  en la nostra civilització i que des de la prehistòria ha servit als éssers humans per comunicar-se i transmetre coneixements. Entenem a partir d’aquesta sessió la rellevància d’aquesta i la seva significació per a entendre’ns i relacionar-nos els uns amb els altres i d’aquesta manera evolucionar i arribar on som avui.

La Prehistòria representa una etapa que va des dels seus inicis fins a l’any 3500aC, moment en el qual apareix l’ESCRIPTURA. Al llarg d’aquesta època hi trobem l’existència d’individus i apareixen les primeres formes de comunicació: la IMATGE. L’individu té la capacitat per a representar la realitat: narren una sèrie de personatges en un espai i un temps concrets (imatges que trobem a les coves del Paleolític). Aquestes narracions neixen per la necessitat de testificar i deixar constància de fets importants de la seva societat.

Hi trobem dues etapes: 

-PALEOLÍTIC: art naturalista, que es caracteritza per:
. Pintures molt naturistes: Caça,  supervivència i fertilitat.
. Representen animals herbívors (cavalls, bisons, mamuts…) en grans  panells rupestres
. Tècniques molt depurades: aprofitament protuberàncies rocoses per donar volum
. Ús policromia: negres i vermells a grocs i ocres. (tons càlids; sensació de proximitat)

-NEOLÍTIC: art esquemàtic
. Grup d’humans; escenes quotidianes, cinegètiques o rituals.
. Sedentarisme: inici agricultura i ramaderia; control de la producció d’aliments.
. Simplicitat de formes i figures: tendència a l’esquematisme
. Escenes de gran dinamisme

Grans civilitzacions: Mesopotàmia i Egipte

LA CULTURA MESOPOTÀMICA
Mesopotamia estava conformat per tres grans regions: al Nord muntanyós  Assíria, al centre Akad i al sud Sumer. A mitjans del IV mil·lenni A.C. el poble de Sumeris es va establir a la zona pantanosa de la desembocadura dels rius Tigris i Eufrates. A Sumeris es desenvolupen tecnologies que seran importants per a la humanitat: roda/carro... hi ha un progrés social i intel·lectual. Es realitza escriptura cuneïforme i protoescriptura  pictogràfica. Els temples també són importants en aquest camp ja que l’escriptura hi apareix per la necessitat que tenien els sacerdots per a comptabilitzar els seus béns.

L’escriptura apareixia en:
-PICTOGRAMES: Creats amb un punxó afilat sobre l’argila
-IDEOGRAMES: representacions d’idees abstractes.
-SEGELLS CILÍNDRICS: representaven marques d’identitat i indentificaven el seu posseídor. De pedra, vidre o altres materials. 

LA CULTURA EGÍPCIA

L’Escriptura típica eren els JEROGRÍFICS. Els seus inicis es troben a la PEDRA ROSETTA, trobada l’any 1799 pel soldat Pierre-François Bouchard durant la campanya francesa a Egipte.
Van desenvolupar també els primers manuscrits il·lustrats. S’anomenaven llibre dels morts des del segle XIX. Tractaven la preocupació que tenien sobre la mort, les imatges es trobaven a un costat i tenien contorns negres. El text s’estructurava en columnes separades. Les imatges egípcies es caracteritzaven per:

-els homes més foscos
-les persones més importants es dibuixaven més grans
-imatges planes i molt detallistes
-el cos es dibuixava bidimensionalment: ulls i cos de front i les extremitats i cap de perfil.


Les cultures clàssiques: Roma i Grècia.

GRÈCIA
La cultura grega va tenir molt contacte amb les cultures egípcies i mesopotàmiques, fet que va significar una gran influència per Grècia. En surten les bases de l’art HEL·LÈNIC. La imatge busca la bellesa sobretot basant-se en la proporcionalitat (teoria de la bellesa dels 7 caps).
Realitzen sobretot escultura encara que també fan arquitectura. La construcció es basa en càlculs matemàtics i busquen formes esveltes per donar harmonia.

ROMA
Les imatges tenien una funció utilitarista i divulgativa: el seu objectiu era representar personatges rellevants com senadors i emperadors. La imatge que treballaven també va evolucionar cap al realisme, abandonen l’idealisme grec.